BOSTADSKVARTER RUNSTENEN

 
 

Inbjuden markanvisningstävling arrangerad av Gävle kommun

Designteam O2A + N1 Arkitekter + Åsa Glauman AJ Landskap

i samabetet med HSB Gävleborg och Gavlegårdarna 

INLEDNING

Kvarteret Runstenen är beläget på Södertull. Tillsammans med pågående och framtida stadsutvecklingsprojekt vid Gavleåns mynning, är området söder om Kaserngatan en väsentlig resurs vid den framtida utvecklingen av Gävle stad. Idag är denna delen av Gävle ett typiskt ”mellanland” mellan den täta innerstaden och ”Big Box”–området vid Hemlingby.

 
 

ANALYS

Diagram - Grönstruktur
Analysdiagram trafik och sol
 

Inbjuden markanvisningstävling arrangerad av Gävle kommun. Teamet bestod av AJ Landskap, N1 Arkitekter, oxygen architects, HSB Gävleborg, Gavlegårdarna,

KONCEPT

KONCEPT

Tävlingsprogrammet öppnar för olika huvudgrepp, samtidigt som det framgår klart att kommunen önskar en bebyggelse som i karaktär vidareför kvartersbebyggelsen från centrala Gävle.

KVARTERSBEBYGGELSE

Problemet med den slutna kvarterslösningen är att tomtens blygsamma bredd i östlig riktning gör det besvärligt att skapa bostäder med acceptabla dagsljuskvaliteter. Gårdsrummet kommer att ha goda ljusförhållanden endast en begränsad tid på dagen. Om organiseringen av bostäderna sker traditionellt, dvs med 3 och 4-spännare, blir ”inneklämda” lägenheter längs Södra Kungsgatan ensidigt belysta mot öst. Detta beror på att bullerkraven för sovrum i ”Buller i planeringen”, Boverket (2008) endast uppfylls om sovrummen vänder in mot gårdsrummen. Konsekvensen är att regelverket och kvarterstypologin tvingar fram ensidigt östvända lägenheter i stället för ljusa, västvända ”inklämda” lägenheter längs Södra Kungsgatan. Kvartersbebyggelsen reducerar i tillägg dagsljuset för grannbostäderna i kvarteret Rostock öster om Sörbygatan.

 
 

PLANLÖSNING

 

TYPOLOGIER

LAMELLBEBYGGELSE

Tvärställd lamellbebyggelse ger betydligt bättre ljusförhållanden för de flesta lägenheterna i kvarteret.

Lamellbebyggelsens problem är att bullerproblematiken är mer framträdande än kvarterstypologins skyddade gårdsrum. De tvärställda lamellerna släpper i tillägg till ljus från väst, också igenom trafikbuller från Södra Kungsgatan.

Bullerproblematiken är dock lösbar. Genomgående och inneklämda lägenheter har samma förutsättningar när det gäller Boverkets rekommendationer. Sovrum får luftningsfönster som utformas som ljudfällor. Fönstren öppnas mot öst och är utformade så att trafikbuller inte reflekteras av motstående väggar.

HYBRIDBEBYGGELSE = KVARTER + LAMELL

Kommunen önskar att projektet genom placering och utformning skall ”stärka områdets stadsmässighet utmed Södra Kungsgatan”, och att ”en tät kvartersstad med en våningshöjd på 4-5 våningar” är målsättningen. Tvärställda bostadslameller har på sin sida betydande fördelar när det gäller dagsljus. Alla lägenheter i vårt projekt får utmärkta dagsljusförhållanden. Från ett stadsplanperspektiv har det också betydelse att existerande bostadshus längs Södra Rådmansgatan i kvarteret Rostock får betydligt bättre ljusförhållanden från väst med en lamellösning. Problemet med ett projekt med tvärställda lameller är att det kan uppfattas som mindre stadsmässig än kvarterstypologien.

 
 
Vy av projektet från parken

Beskrivning av delar

TORGET

Torget får näringslokaler för mindre butiker och serveringar i angränsande fasader. Blandningen av boende, förbipasserande och besökare till näringslokalerna gör att det skapas liv på torget från morgon till kväll. Mot fasaderna är beläggningen hårdgjord med stora betongplattor och gatsten. Cykelbanan definieras med en annan typ av beläggning/ytbehandling. Mot mitten av torget flätas de hårdgjorda ytorna ihop med perforerande grusmaterial och lägre planteringsytor. Överflödigt vatten leds via ränna till infiltrations/fördröjningsmagasinet längs Södra Kungsgatan. På torget finns plats för uteserveringar, bänkar och cykelparkeringar. De befintliga almarna står i grus och resp. lägre planteringsytor. Trädkronorna klipps in och gallras ur för att minska volymen och öka ljusinsläppet. Nya träd planteras på torget som en förlängning av allén på Sörbygatan. Som identitetsskapande element väljs ett skirt och ljust stadsträd. Trädrötterna får god tillgång på luft och vatten från den öppna dagvattenhanteringen. Bullerskärmning av glas föreslås mot Södra Kungsgatan eftersom det är viktigt att torgets framträder som öppet och inviterande också mot väst. Varuleveranser i detta alternativet har begränsade volymer och kan ske direkt till torget.

GÅRDAR

Gårdsrummen är viktiga ramar runt det sociala livet i bostadsprojektet och får genomgångar från torget. Gårdarna erbjuder mindre trädgårdsrum av olika karaktär. Centralt finns fria och öppna gräsytor för lek och spel. Växtlighet och byggda konstruktioner skärmar av mot gemensamma uteplatser och mot lugnare och mer intima delar av bostadsgården. Här finns avskilda hörn för vila. Intill entréerna finns möjlighet till cykelparkering. Tillgänglighet är en viktig byggsten för att skapa en attraktiv och väl fungerande bostadsgård. Den ökar användbarheten och fler människor kan vistas på platsen och nyttja gården och dess funktioner.

Den södra delen av projektet får genomgång genom mittlamellen för att binda ihop uterummen på denna sidan. Gårdsrummen förbindes med Södra Rådmansgatan med tillgängliga ramper samt trappor. Den begränsade höjdskillnaden från gatan till gårdsrummen gör att de uppfattas som utvidgningar av gaturummet samtidigt som tröskeln för spontana besök och kontakter är låg.

RUNSTENSPARKEN

Runstensparken rustas upp och öppnar sig mot det sydligaste gårdsrummet. Runt runstenen skapas en liten grönskande fickpark med infiltrationsplanteringar och grusade ytor. De befintliga träden sparas och står i en gräsyta som övergår till plantering. Sittgradänger i söderläge riktar sig mot runstenen som lyfts fram och får en central placering i parken.

 
Johan Loberg